Żeliwna patelnia

Częstochowa
Odświeżone: Wtorek, 25 Marzec, 2025  16:10
140 zł

Szczegóły ogłoszenia

  • Kategoria: Wyposażenie wnętrz / Akcesoria kuchenne
  • Stan:Nowe

Opis oferty

Patelnia Żeliwna

Wykonana z jednego odlewu żeliwa.
Średnica 30 cm.

ZALETY:
Trwałość: Patelnie żeliwne są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia. Mogą służyć przez wiele lat.

Równomierne rozprowadzenie ciepła: Dzięki patelni żeliwnej unikniesz przypaleń, a produkt będzie przygotowany równomiernie.

Zatrzymywanie ciepła: Utrzymują ciepło przez długi czas, dzięki temu potrawy mają dłużej odpowiednią temperaturę.

Wielofunkcyjność: Mogą być używane do różnych rodzajów gotowania, takich jak smażenie, duszenie, pieczenie czy grillowanie. Nadają się do używania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku.

Brak substancji chemicznych: Wolne od szkodliwych substancji chemicznych, takich jak teflon, które mogą uwalniać się podczas gotowania.

Estetyka: Nabierają charakterystycznego, rustykalnego wyglądu w wyniku używania, który doda uroku każdej kuchni.

Patelnie żeliwne wymagają odpowiedniej pielęgnacji, w tym regularnego natłuszczania i prawidłowego czyszczenia, aby zachować swoje właściwości i trwałość.

Patelnie żeliwne mogą być wykorzystywane na wszystkich typach kuchenek:

- elektrycznych

- gazowych

- indukcyjnych

- ceramicznych

- halogenowych

* Patelnie żeliwne sprawdzą się również idealnie do pieczenia i zapiekania w piekarnikach oraz nad ogniskiem!

* Patelnia nie nadaje się do używania w kuchenkach mikrofalowych oraz mycia w zmywarce.

*Czyszczenie i pielęgnacja:
Po ugotowaniu wyczyść naczynie sztywną nylonową szczotką lub specjalnym czyścikiem do naczyń żeliwnych i gorącą wodą.

* Nie zaleca się używania mydła i nigdy nie należy używać ostrych detergentów.

* Natychmiast osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj bardzo cienką warstwą oleju roślinnego, gdy naczynie jest jeszcze ciepłe

*Nie dopuść do wyschnięcia warstwy ochronnej oleju roślinnego- może to spowodować rdzewienie patelni.

SEZONOWANIE / ZABEZPIECZENIE PATELNI:

Czynność należy wykonać przed pierwszym użyciem patelni oraz powtarzać co kilka miesięcy jeżeli nie jest regularnie używana.

1. Umyj naczynie gorącą wodą z płynem i sztywną szczotką. ( Tylko używaj płynu do mycia naczyn wtedy, gdy przygotowujesz się do ponownego zabezpieczania naczyń kuchennych). Opłucz i całkowicie wysusz.

2. Nałóż cienką, równą warstwę roztopionego tłuszczu roślinnego (lub wybranego oleju kuchennego) na naczynie (wewnątrz i na zewnątrz).

3. Umieść folię aluminiową na dolnej półce piekarnika, a następnie ustaw temperaturę piekarnika na 180-200 °C.

4. Umieść naczynie do góry nogami na górnej półce piekarnika i piecz je przez co najmniej godzinę.

5. Po upływie godziny wyłącz piekarnik i pozostaw naczynia do ostygnięcia.

6. Przechowuj naczynie kuchenne bez przykrycia, w suchym miejscu.

https://www.facebook.com/share/19P2T51uNW/
Sprawdź zainteresowanie tym ogłoszeniem
Wyświetlenia
Data dodania
Ostatnio widziany
Obserwujących
Wysłane zapytania
Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Adrian
Konto prywatne
Na Lento.pl od 14 kwi 2024
Strona użytkownika
  • Wypromuj
  • Zgłoś naruszenie
  • Drukuj ulotkę
  • Edytuj/usuń
Wyczyść historię

Udostępnij ogłoszenie

Udostępnij na FacebookUdostępnij na X Kopiuj link do ogłoszenia

Dodaj notatkę

Opis musi być krótszy niż 250 znaków