Żeliwna patelnia
Częstochowa Pokaż na mapie ›
Odświeżone: Wtorek, 25 Marzec, 2025 16:10
140 zł
Szczegóły ogłoszenia
- Kategoria: Wyposażenie wnętrz / Akcesoria kuchenne
- Stan:Nowe
- Cena: 140 zł
- Możliwy odbiór osobisty
Opis oferty
Patelnia ŻeliwnaWykonana z jednego odlewu żeliwa.
Średnica 30 cm.
ZALETY:
Trwałość: Patelnie żeliwne są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia. Mogą służyć przez wiele lat.
Równomierne rozprowadzenie ciepła: Dzięki patelni żeliwnej unikniesz przypaleń, a produkt będzie przygotowany równomiernie.
Zatrzymywanie ciepła: Utrzymują ciepło przez długi czas, dzięki temu potrawy mają dłużej odpowiednią temperaturę.
Wielofunkcyjność: Mogą być używane do różnych rodzajów gotowania, takich jak smażenie, duszenie, pieczenie czy grillowanie. Nadają się do używania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku.
Brak substancji chemicznych: Wolne od szkodliwych substancji chemicznych, takich jak teflon, które mogą uwalniać się podczas gotowania.
Estetyka: Nabierają charakterystycznego, rustykalnego wyglądu w wyniku używania, który doda uroku każdej kuchni.
Patelnie żeliwne wymagają odpowiedniej pielęgnacji, w tym regularnego natłuszczania i prawidłowego czyszczenia, aby zachować swoje właściwości i trwałość.
Patelnie żeliwne mogą być wykorzystywane na wszystkich typach kuchenek:
- elektrycznych
- gazowych
- indukcyjnych
- ceramicznych
- halogenowych
* Patelnie żeliwne sprawdzą się również idealnie do pieczenia i zapiekania w piekarnikach oraz nad ogniskiem!
* Patelnia nie nadaje się do używania w kuchenkach mikrofalowych oraz mycia w zmywarce.
*Czyszczenie i pielęgnacja:
Po ugotowaniu wyczyść naczynie sztywną nylonową szczotką lub specjalnym czyścikiem do naczyń żeliwnych i gorącą wodą.
* Nie zaleca się używania mydła i nigdy nie należy używać ostrych detergentów.
* Natychmiast osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj bardzo cienką warstwą oleju roślinnego, gdy naczynie jest jeszcze ciepłe
*Nie dopuść do wyschnięcia warstwy ochronnej oleju roślinnego- może to spowodować rdzewienie patelni.
SEZONOWANIE / ZABEZPIECZENIE PATELNI:
Czynność należy wykonać przed pierwszym użyciem patelni oraz powtarzać co kilka miesięcy jeżeli nie jest regularnie używana.
1. Umyj naczynie gorącą wodą z płynem i sztywną szczotką. ( Tylko używaj płynu do mycia naczyn wtedy, gdy przygotowujesz się do ponownego zabezpieczania naczyń kuchennych). Opłucz i całkowicie wysusz.
2. Nałóż cienką, równą warstwę roztopionego tłuszczu roślinnego (lub wybranego oleju kuchennego) na naczynie (wewnątrz i na zewnątrz).
3. Umieść folię aluminiową na dolnej półce piekarnika, a następnie ustaw temperaturę piekarnika na 180-200 °C.
4. Umieść naczynie do góry nogami na górnej półce piekarnika i piecz je przez co najmniej godzinę.
5. Po upływie godziny wyłącz piekarnik i pozostaw naczynia do ostygnięcia.
6. Przechowuj naczynie kuchenne bez przykrycia, w suchym miejscu.
https://www.facebook.com/share/19P2T51uNW/
Sprawdź zainteresowanie tym ogłoszeniem
Wyświetlenia
Data dodania
Ostatnio widziany
Obserwujących
Wysłane zapytania
Adrian
Konto prywatne
Na Lento.pl od 14 kwi 2024
Strona użytkownika
- Wypromuj ogłoszenie
- Zgłoś naruszenie
- Drukuj ulotkę
- Edytuj/usuń ogłoszenie
- Udostępnij ogłoszenie
- Dodaj na Facebook